Blepharitis - Ooglidrandontsteking

Alles wat u hierover moet weten

Wat is blepharitis

Blepharitis is een ontsteking van de kliertjes van Meibom (klieren aan de bindvlieszijde van de ooglidrand) die zich in de ooglidrand bevinden. De ontsteking gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en dan ook van een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en wordt dan ook wel Meibomklierdysfunctie genoemd. Blepharitis kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook pas op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak

Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren (klieren van Meibom) in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd, wat een brandend gevoel kan geven. In sommige gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Ook kunnen jeuk en overmatig tranende ogen optreden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.

Behandeling

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes of wattenschijfjes. Aanbevolen wordt dit tweemaal daags te doen. Eerst de oogharen en klieren van Meibom weken met warme compressen. De compressen dienen erg warm te zijn, eigenlijk zo warm dat de huid het net aankan; oppassen voor brandwonden! Daarna kunnen de wimpers gepoetst worden met een wattentip en eventueel met antibioticazalf. Deze poetskuur (warme compressen en antibiotica) wordt meestal gedurende twee weken voorgeschreven. Er zijn ook diverse schoonmaaksystemen bij de apotheek te koop. Na deze poetskuur is het belangrijk om één, liefst twee keer per dag de oogleden goed te reinigen, om het herhalen van de ontsteking te voorkomen. Om de klachten van tranende / jeukende / prikkende ogen te verminderen worden u ook kunsttranen voorgeschreven. In het begin dient u begin vaak te druppelen (6 – 8 keer per dag), in het chronische stadium minder vaak per dag.

Het belangrijkste op een rijtje

  • De gemiddelde wachttijd bedraagt .. weken.
  • U ontvangt een geldig certificaat voor het CBR.
  • De verwerkingstijd bij het CBR duurt vaak .. weken.

Wilt u graag meer weten?

Onze receptie staat u graag te woord via:

Telefoon
010 – 123 456 789

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team