Entropion - Een naar binnen gekanteld ooglid

Alles wat u hierover moet weten

Wat is een entropion?

Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid en meestal het gevolg van veroudering. De wimpers en de huid van het ooglid wrijven hierdoor tegen het oog. Een naar binnen gedraaid ooglid geeft een rood geïrriteerd oog, gevoeligheid voor licht en wind. Wanneer een entropion niet wordt geopereerd dan is er een risico dat door het schuren van de ooglidhaartjes het hoornvlies wordt beschadigd.

 

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie wordt gevraagd of u verder gezond bent, ernstige operaties heeft ondergaan en welke geneesmiddelen u gebruikt.

Gebruikt u bloedverdunners? Het gebruik hiervan moet zeker 1 week voor de operatie gestaakt worden, dit in overleg met uw voorschrijvende arts. U kunt na de operatie niet fietsen of zelf autorijden. U wordt geadviseerd om vooraf te regelen dat u opgehaald wordt.

 

De operatie

De operatie zal plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. U krijgt enkele injecties om de huid te verdoven. Vervolgens maakt de oogarts een incisie (een klein sneetje) in de huid om het ooglid te corrigeren. Na de operatie wordt de wond gehecht.

 

Na de operatie

Het gebied rondom het oog kan dik, blauw en gezwollen zijn, ook kan het oog branderig aanvoelen. De eerste uren na de operatie kunt u last hebben van troebel zicht, maar vrijwel nooit dat u niet meer kan zien. Er wordt geen verband aangebracht en douchen blijft mogelijk. Na het douchen wordt aangeraden om de huid zeer voorzichtig droog te deppen. Het is van belang dat de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet te veel bukken, persen of zwaar tillen.

Ongeveer 1 week na de operatie komt u terug om de hechtingen te laten verwijderen.

 

Wat u verder moet weten

De eerste dagen na de operatie kan uw oog gezwollen of blauw zijn. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na 3 maanden kunt u het definitieve resultaat van de operatie zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. In de loop van een aantal weken zal dit meestal vanzelf herstellen. De eerste maanden moet u uw geopereerde ooglid goed beschermen tegen de zon en ook als u onder de zonnebank gaat. Ondanks een operatie kan een ectropion of entropion terugkomen.

 

Complicaties

Een nabloeding of infectie komt maar zelden voor. Neem direct contact op met Oog op Zuid Oogkliniek of de spoedeisende hulp als u de eerste uren na de operatie ineens slechter gaat zien. Ook wanneer u na de operatie ernstige pijn krijgt in of rondom uw oog.

Het belangrijkste op een rijtje

  • De gemiddelde wachttijd bedraagt .. weken.
  • U ontvangt een geldig certificaat voor het CBR.
  • De verwerkingstijd bij het CBR duurt vaak .. weken.

Wilt u graag meer weten?

Onze receptie staat u graag te woord via:

Telefoon
010 – 123 456 789

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team