Angiografie van het netvlies - FAG en ICG

Alles wat u hierover moet weten

Wat is fluorescentie angiografie (FAG) en indocyaninegroen angiografie (ICG)

FAG en ICG zijn onderzoeksmethoden waarbij foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van licht van een bepaalde kleur en een speciaal fototoestel. Een in wateroplosbare kleurstof, fluoresceïne en/of indocyaninegroen, wordt in een ader in de arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en wordt dus ook naar de vaten van het oog getransporteerd. De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het oog. Er worden dan snel achter elkaar veel foto’s van het netvlies gemaakt.

Waarom wordt angiografie verricht?

Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een angiografie worden gedaan. Indien de bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, het retinale pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen op deze manier ook worden opgespoord.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van fluoresceïne (FAG) duurt het onderzoek ongeveer 15 minuten. Bij gebruikt van indocyaninegroen (ICG) duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten.

Voorbereiding op uw onderzoek

Op de dag waarop het onderzoek plaatsvindt, meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij Oog op Zuid. U wordt ontvangen door één van de verpleegkundigen die u verder begeleidt.

Wat zijn de risico’s van angiografie?

Nadat bij de FAG de kleurstof is ingespoten, kan uw huid gedurende enkele uren een gele kleur krijgen. Door de kleurstof bent u gedurende een dag extra gevoelig voor zonlicht. U kunt de dag van het onderzoek beter niet in de felle zon gaan zitten. Ook gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof in de urine uitscheiden, hierdoor heeft de urine tot 24 uur na inspuiting van de kleurstof een donkeroranje kleur.

De kleurstof (fluoresceïne) kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. Bij de ICG zien wij deze reactie zeer zelden. Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden.

Indien de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.

Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden veroorzaken ze roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties worden, afhankelijk van de ernst van de allergische reactie, behandeld met tabletten of injecties antihistaminica.

 Als u bij een vorig angiografie onderzoek last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie, COPD, of een nier – of hartaandoening, dan moet u dit van tevoren melden.

Als u zwanger bent, is het raadzaam om het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.

Tot slot

Als er bij u bloedonderzoek moet worden gedaan dan kan dat pas 24 uur nadat de foto’s zijn genomen plaatsvinden. Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek.

Wij raden u af om na het onderzoek zelf te rijden.

Het belangrijkste op een rijtje

  • De gemiddelde wachttijd bedraagt <2 weken.

316Wilt u graag meer weten?

Onze receptie staat u graag te woord via:

Telefoon
010 – 316 88 70

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team