Hypermetropie of verziendheid

Alles wat u hierover moet weten

Wat is hypermetropie of verziendheid?

Bij hypermetropie (verziendheid) worden de binnenvallende lichtstralen te weinig gebroken, waardoor de beeld niet óp, maar achter het netvlies vallen. Op het netvlies zelf ontstaat geen scherp beeld.
Verziendheid kan 2 oorzaken hebben: een te zwak brekend vermogen (door het hoornvlies of de lens) of een te korte oogaslengte (te kort oog). Bij mensen met verziendheid is het oog meestal korter dan normaal. Vergeleken met myopie (bijziendheid), is een sterke verziendheid zeldzaam. 

 

Klachten van hypermetropie

Klachten hangen af van de mate van hypermetropie. Soms hoeven er geen klachten te bestaan. Vaak ontstaan er klachten zoals vermoeidheidverschijnselen (toename van hoofdpijn in de loop van de dag of bij lezen). Ook kan er scheelzien ontstaan. Bij hypermetropie is het oog steeds de brekingsafwijking aan het compenseren door te accommoderen (scherp stellen van de lens). Dit kost energie, omdat het oog niet in rusttoestand is. Dit wordt een “latente hypermetropie” genoemd en kan leiden tot vermoeidheidverschijnselen, met name hoofdpijn, wazig zien bij het lezen of in de loop van de dag. De patiënt is zo gewend aan het continu accommoderen dat hij deze accommodatie moeilijk kan loslaten; de accommodatiespier is als het ware iets verkrampt. Hierdoor is een oogmeting niet goed mogelijk. Om toch de brilcorrectie te bepalen worden vaak speciale oogdruppels gegeven die de accommodatiespier tijdelijk kunnen verlammen (cycloplegie genoemd). Hierna wordt met een speciaal apparaat (de auto-refractormeter) de brilsterkte bepaald.

Oudere leeftijd
Naar mate men ouder wordt, neemt het accommodatieve of brekend vermogen van de ooglens af. De hypermetroop zal dit als eerste merken bij het lezen, waarna meestal een leesbril volgt. Neemt de leeftijd verder toe, dan zal het zicht ook in de verte minder worden.  

Het belangrijkste op een rijtje

  • Hypermetropie of verziendheid valt het beeld achter het netvlies
  • Klachten kunnen erg variëren. 

Wilt u graag meer weten?

U kunt contact opnemen met ons via:

Telefoon
010 – 316 88 70

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team