Intra-vitreale injectie (IVI)

Alles wat u hierover moet weten

Wat is een intra-vitreale injectie

Een intra-vitreale injectie is een handeling waarbij een zeer geringe hoeveelheid geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog gebracht wordt. De behandeling vindt plaats op afspraak en soms aansluitend op het spreekuur. Dit is afhankelijk van de ruimte en tijd, mogelijkheid van de arts en natuurlijk of het u uitkomt. Vervolgbehandelingen worden op een vast spreekuur gemaakt, het kan voorkomen dat u niet altijd dezelfde oogarts treft. 

 

Voorbereiding

Voor de behandeling krijgt u van de assistent druppels toegediend, die het oog verdoven. Het oog waarin u geprikt wordt voorzien van een markeersticker. Nadat u voldoende druppels heeft gekregen mag u in de behandelkamer plaatsnemen op de behandelstoel.

 

De behandeling

Nadat u heeft plaats genomen op de behandelstoel wordt deze in rugligging geplaatst. Hierna wordt de omgeving van het oog schoongemaakt met een jodiumoplossing. Bij een allergie voor jodium moet u dit aangeven, er wordt dan gebruik gemaakt van een alternatief. Daarna krijgt u een steriele doek over uw gezicht, waarbij we zorgen voor voldoende mogelijkheid om vrij te ademen. Dit moet voorkomen dat het oog geïnfecteerd raakt. Vervolgens wordt een ooglidspreider geplaatst en het oog nogmaals schoongemaakt. De plaats van de injectie wordt bepaald en toegediend. De injectie kunt u als een kleine prik voelen.

 

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de omgeving van het oog schoongemaakt en de jodium verwijderd. Het oog wordt niet verbonden en u hoeft geen druppels te gebruiken. Na de injectie heeft u soms waarnemingen in de vorm van een wolkje of een stip. Dit is het ingespoten geneesmiddel en is normaal. U mag niet in het oog wrijven. Na de injectie kunt u de afdeling verlaten en naar huis terugkeren. Het zicht is vaak slecht, waardoor u niet kunt autorijden.

 

Complicaties

De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Oogdrukverhoging
  • Netvliesloslating
  • Glasvochtbloeding

Deze complicaties zijn heel erg zeldzaam, maar kunnen blijvend zeer slecht zicht als gevolg hebben.

 

Belangrijk

Neem contact op met ons als u het volgende bemerkt:

  • U gaat ineens veel slechter zien
  • U krijgt veel pijn aan het oog;
  • Het hele oog ziet rood

Deze verschijnselen zijn mogelijk een teken van infectie. Neemt u op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur contact op met Oogkliniek Oog op Zuid. Buiten deze tijden belt u met de dienstdoende oogarts. Vermeld dat u recent bent behandeld met een injectie in het oog.

Het belangrijkste op een rijtje

  • Geef aan als u allergisch bent voor jodium.
  • Bel ons bij klachten na injectie.

Wilt u graag meer weten?

Onze receptie staat u graag te woord via:

Telefoon
010 – 123 456 789

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team