Laserbehandelingen - Algemeen

Alles wat u hierover moet weten

Wat is een laser(behandeling)?
Een laser is te zien als een soort speciale lamp, die een heel dunne en felle, zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan de lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in sterkte en kleur van de lichtstraal. Vooral de Argon laser en YAG laser worden in de oogheelkunde gebruikt. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Voorbereiding
Voor de behandeling krijgt u meerdere oogdruppels om de pupil te verwijden of te vernauwen.  Om het hoornvlies ongevoelig te maken krijgt u verdovingsdruppels. Door deze druppels kunt u een aantal uren waziger zien.   

Behandeling
De laserbehandeling duurt gemiddeld 15 a 30 minuten. U zit in een stoel met de kin in de kinsteun en uw voorhoofd tegen de band. De oogarts zal vervolgens een lens op het te behandelen oog zetten. Hierdoor kunt u het oog niet sluiten tijdens de behandeling. Door de verdovende druppels zal dit geen pijn doen, wel wordt u tijdelijk verblind door het licht van de laserstraal.  

Verschillende soorten laserbehandelingen

  • YAG-laserbehandeling – Na een staaroperatie blijft het achterste lenskapsel in het oog om de nieuwe ooglens te steunen. Geleidelijk kan het lenskapsel troebel worden. Dit wordt nastaar genoemd. Indien deze vertroebeling van het lenskapsel klachten geeft, zoals verminderde gezichtsscherpte en/of toename van de verblinding kan met de YAG-laser een opening worden gemaakt in het centrale deel van het lenskapsel. Deze behandeling zorgt ervoor dat achter de pupilopening de nastaar weggehaald wordt, zodat dit niet meer hindert.
  • Focale laserbehandeling – Lekkage van vocht kan verspreid zijn over een groot gebied in het netvlies. Het is dan niet mogelijk gericht lekkende bloedvaten te dichten. Er worden dan vele kleine laserpuntjes geplaatst in het gehele lekkende gebied, om te voorkomen dat de problemen in het netvlies groter worden
  • Panretinale laserbehandeling – Bij aandoeningen die gepaard gaan met zuurstofgebrek in het netvlies, kunnen er nieuwe bloedvaatjes in het netvlies ontstaan. Het lichaam probeert op deze manier zuurstof naar het netvlies te transporteren. Helaas hebben deze nieuwe bloedvaatjes geen functie en bestaat bovendien de kans dat ze gaan bloeden. Daarom worden ze met een laserbehandeling uitgeschakeld.
  • YAG perifere iridectomie en LTP/SLT behandeling – In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de lens. Dit kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht aan de buitenkant van het oog) verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit en het gekleurde deel van het oog. Als deze afvoer minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen het oog toe. De oogzenuw wordt hierdoor langzaam maar zeker beschadigd. Uw oogdruk moet (blijvend) worden verlaagd en/of plotselinge drukstijgingen moeten worden voorkomen. Tijdens de laserbehandeling perifere iridotomie wordt met een lichtstraal (laserlicht) een klein gaatje in het gekleurde deel van het oog gemaakt, zodat hoge oogdruk voorkomen kan worden.

Voor de duidelijkheid merken wij op dat refractieve laserbehandelingen, zoals LASIK/LASEK en/of PTK niet binnen onze kliniek verricht worden.

Na de behandeling
Na de behandeling ziet u vaak minder scherp door de verblinding tijdens de behandeling. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Het wordt afgeraden om na de behandeling zelf naar huis te rijden. Het kan prettig zijn een zonnebril te dragen na de behandeling. Uw oog kan de eerste dagen wat rood zijn en een zandgevoel geven. Dit trekt meestal snel weer weg. Zo nodig krijgt u van de oogarts oogdruppels.

Het belangrijkste op een rijtje

  • De gemiddelde wachttijd bedraagt 6 weken.

Wilt u graag meer weten?

Onze receptie staat u graag te woord via:

Telefoon
010 – 316 8870

E-mail
welkom@oogopzuid.nl

Ook interessant

CBR Keuring

Vacatures

Het team